Reconstruction of the history of the agroecological transition experience: El Cananguchal case in the municipality of Florencia, Caquetá.

Authors

  • Paola Andrea Medina-Castañeda Programa Ingeniería Agroecológica, Universidad de la Amazonia, Florencia, Caquetá. Colombia Author
  • Ingrith Mirlency Toledo-Garzón Programa Ingeniería Agroecológica, Universidad de la Amazonia, Florencia, Caquetá. Colombia Author
  • Verenice Sánchez Castillo Programa Ingeniería Agroecológica, Universidad de la Amazonia, Florencia, Caquetá. Colombia Author https://orcid.org/0000-0002-3669-3123

DOI:

https://doi.org/10.62486/agmu202371

Keywords:

Agroecology, development, experience, family, production

Abstract

The present investigation was carried out in order to reconstruct the history of the property "El Cananguchal" of the Ortegón Jiménez family in relation to the process of agroecological transition that takes place in it. The information was collected through interviews and participant observation on the property, later, it was processed in the Atlas.ti version 23 software through two types of analysis (exploratory and deductive). Among the main findings is that the agroecological experience has the purpose of reconsidering different agroecological productive events aimed at promoting improvements in the quality of life in homes, related to food sovereignty, food security and economic capacity from maintenance. uniform agricultural production to meet demand and improve development.

References

Acevedo, Á., y Jiménez, N. (eds). (2019). Agroecología. Experiencias comunitarias para la agricultura familiar en Colombia. Bogotá: Corporación Universitaria Minuto de Dios - uniminuto; Editorial Universidad del Rosario, (2). DOI: doi.org/10.12804/tp978958784232

Alcázar, J. (2021). Diálogo de Saberes y Agroecología. Monografía para obtener el título de Profesional en Desarrollo Territorial. https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/22547/9/AlcazarJose_2021_DialogoSabere sAgroecologia.pdf

Alegría, G. (2020). La agroecología: una estrategia en educación ambiental. Universidad del Cauca. https://books.google.es/books?id=qkxhEAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=es&source=gbs_g e_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Altieri, M., y Rosset, P. (2018). Agroecología Ciencia y Política. Los principios de la agroecología. p. 38. https://www.biodiversidadla.org/Documentos/Libro-Agroecologia-ciencia- y-politica

Arcadio, C., Torres, B., y Orta, S. (2020). Desarrollo económico, social y empresarial en Iberoamérica. La protección jurídica de los conocimientos agrícolas tradicionales en La Huasteca Potosina. p776. https://www.eumed.net/actas/20/desarrollo-empresarial/desarrollo- empresarial.pdf

Barthel, S., Folke, C., y Colding, J. (2010). Social-ecological memory in urban gardens: retaining the capacity for management of ecosystem services. Global Environmental Change 20 (2):255- DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2010.01.001

DOI:10.1016/j.gloenvcha.2010.01.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2010.01.001

Bonicatto, M., May, M., y Tamagno, N. (2020). Biodiversidad, agroecología y agricultura sustentable. Las semillas: base biológica y cultural de la diversidad cultivada. En Sarandón S. (Coord.). p89-91.

http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/109141/Documento_completo.pdf- PDFA.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Castellanos, M., Vejarano, I., y Flórez, E. (2012). Manual de cosecha y mercadeo. Tegucigalpa: Secretaría de Educación República de Honduras. https://www.se.gob.hn/media/files/media/Modulo_8_Manual_Cosecha_y_Mercadeo..pdf

Castro, G. (2019). Dinámica del intercambio de productos en un sistema agrícola de dos comunidades del municipio de Mocomoco, departamento de La Paz. Trabajo dirigido para optar el Título de Ingeniero Agrónomo. https://repositorio.umsa.bo/bitstream/handle/123456789/23801/TD- 2744%20%281%29.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Cieza, R., Sánchez, G., Tamagno, N., y Sarandón, S. (2021). Estrategias de base agroecológica para y con agricultores familiares de la Región Pampeana. Construyendo faros agroecológicos. Revista de Extensión Universitaria, 11(14), e0005. doi: 10.14409/extension.2021.14. DOI: https://doi.org/10.14409/extension.2021.14.Ene-Jun.e0005

Corbetta, P. (2003). Metodología y técnicas de investigación social. Investigación cuantitativa e investigación cualitativa. p40-49. https://diversidadlocal.files.wordpress.com/2012/09/metodologc3ada-y-tc3a9cnicas-de- investigacic3b3n-social-piergiorgio-corbetta.pdf

Cuartas, M. (2022). Prácticas comunicativas: una mirada comunicacional a la agroecología. Trabajo de grado para optar por el título de Comunicadora. https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/30493/1/CuartasMelissa_2022_Agroecolog iayComunicacion.pdf

Gutiérrez, B. (2014). Los enfoques filosóficos de generación del conocimiento y las apuestas metodológicas que exigen. Universidad Javeriana.

Hernández, M. (2021). Agroecologia y sustentabilidad de la vida. una mirada desde la organización campesina cafetalera vida de las altas montañas de Veracruz, México. https://repositorioinstitucional.buap.mx/handle/20.500.12371/11805

Hernández, R., Fernández, C., y Baptista, M. (2010). Metodología de la Investigación. (Quinta Edición). McGraw-Hill. https://www.icmujeres.gob.mx/wp- content/uploads/2020/05/Sampieri.Met.Inv.pdf

Laborde, B. (2021). “Agricultura familiar: una estrategia agroecológica de desarrollo rural”. Trabajo de grado para optar por el título de Ingeniera Agrónoma. http://dspace.utb.edu.ec/bitstream/handle/49000/10220/E-UTB-FACIAG-ING%20AGRON- 000328.pdf?sequence=1&isAllow

León-Sicard, T. (2019). La dimensión simbólica de la agroecología. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, 51 (1),1-5

León-Sicard, T., Sánchez De Prager M.., y Acevedo-Osorio, Á. (2017). Toward a history of agroecology in Colombia. Agroecology and Sustainable Food Systems, 41(3-4), 296-310. https://doi.org/10.1080/21683565.2017.1285843 DOI: https://doi.org/10.1080/21683565.2017.1285843

Nicholls, C., y Altieri, M. (2019). Bases agroecológicas para la adaptación de la agricultura al cambio climático.UNED Research Journal,11(1),55-61 DOI: https://doi.org/10.22458/urj.v11i1.2322

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura-FAO. (2017). Los 10 elementos de la agroecología. Guía para la transición hacia sistemas alimentarios y agrícolas sostenibles. https://www.fao.org/3/i9037es/I9037ES.pdf

Perelmuter, T. (2020). Derechos de los agricultores vs Derechos de Obtentor: historia de una tensión irresuelta. http://gergemsal.sociales.uba.ar/wp- content/uploads/sites/208/2020/05/12_Perelmuter-Tamara-Perelmuter.pdf

Peterson, P. (2013). Construcción del conocimiento agroecológico. Revista Agricultura: experiencias en agroecología. p.4-6.

Quiñones, X., Muñoz, D., y Aguilera, N. (2021). Comunidades campesinas, patrimonio agrario y mercados en los cultivos del ají y la quinua. Revista Pensamiento y Acción Interdisciplinaria, 7(1), 112-128. Doi: https://doi.org/10.29035/pai.7.1.112 DOI: https://doi.org/10.29035/pai.7.1.112

Ramos, D., y Terry, E. (2014). Generalidades de los abonos orgánicos: Importancia del bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas. Red de Revistas Científicas de América Latina, el Caribe, España y Portugal,35(4) 52-59

Rodriguez, E. (2020). Propuesta estratégica para incentivar el consumo y la producción de productos orgánicos en la feria el trueque en barrio El Carmen de Paso Ancho. Trabajo de grado para optar por el título de Licenciatura en Planificación Económica y Social. https://repositorio.una.ac.cr/handle/11056/21337

Rosset, P. M., y Martínez Torres, M. (2016). Agroecología, territorio, recampesinización y movimientos sociales. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 25(47), 274-299. https://www.redalyc.org/pdf/417/41744004011.pdf

Sarandón, S. (2021a). Agroecología: una revolución del pensamiento en las ciencias agrarias. DOI: https://doi.org/10.24215/26183188e055

Revista Ciencia, Tecnología y Política. 4(6), 055. https://doi.org/10.24215/26183188e055 DOI: https://doi.org/10.24215/26183188e055

Schwab, F., Calle-collado, A., y Muñoz, R. (2020). “Economía social y solidaria y agroecología en cooperativas de agricultura familiar en Brasil como forma de desarrollo de una agricultura sostenible”. Revista de Economía Pública, Social y Cooperati-va, 98, 189-211. DOI: https://doi.org/10.7203 DOI: https://doi.org/10.7203/CIRIEC-E.98.14161

Shiva, V., Bhatt, V., Panigrahi, A., Mishra, K., Tarafdar, D., y Singh, V. (2017). Seeds of Hope, Seeds of Resilience. Navdanya, New Delhi. p27-28. https://www.navdanya.org/attachments/article/617/Seeds-of-Hope-Report-Download.pdf

Sociedad Argentina de Agroecología-SAAE. (2020). ¿Qué nos propone la agroecología?. https://www.biodiversidadla.org/Documentos/Que-nos-propone-la-Agroecologia

Soto, G. (2020). El continuo crecimiento de la agricultura orgánica. Revista de Ciencias Ambientales Tropical Journal of Environmental Sciences, 54(1) 215-226. https://doi.org/10.15359/rca.54-1.13 DOI: https://doi.org/10.15359/rca.54-1.13

Urcola, M., y Noriega, M. (2020). Producir alimentos en tiempos de pandemia. El rol esencial de la agricultura familiar. Revista Temas y Debates. p. 267-275. http://www.scielo.org.ar/pdf/tede/n40s1/n40s1a27.pdf DOI: https://doi.org/10.35305/tyd.v0i0.503

Westreicher, G. (2020). Economipedia. https://economipedia.com/definiciones/planificacion.html

Published

2023-11-30

How to Cite

1.
Medina-Castañeda PA, Toledo-Garzón IM, Sánchez Castillo V. Reconstruction of the history of the agroecological transition experience: El Cananguchal case in the municipality of Florencia, Caquetá. Multidisciplinar (Montevideo) [Internet]. 2023 Nov. 30 [cited 2025 Aug. 20];1:71. Available from: https://multidisciplinar.ageditor.uy/index.php/multidisciplinar/article/view/71