Characterization of the family economy of the La Hermosa farm in the village of La Libertad in Florencia - Caquetá
DOI:
https://doi.org/10.62486/agmu202372Keywords:
Peasant economy, Food security, Agroecology, Rural sustainabilityAbstract
The peasant family economy in the La Hermosa farm, located in the La Libertad hamlet of Florencia, Caquetá, faces significant challenges due to the disarticulation of the community and the lack of inclusion of plot holders in communal projects. This study analyzes the family economy of the farm, characterized by the multifunctionality of its activities, including swine, poultry and agricultural production. The main economic activity is swine farming, which generates income in the short and medium term, allowing for continuous production cycles. Poultry production, divided between egg and chicken production, contributes additional income, while bread crops are essential for family nutrition and food sovereignty. The peasant economy on the farm is characterized by the active participation of family labor and its articulation with local markets. However, marketing faces obstacles such as the poor condition of tertiary roads and increased transportation costs. Short marketing circuits allow a direct relationship between producers and consumers, favoring the sale of fresh and organic products. This work highlights the importance of implementing agroecological practices and sustainable production systems that preserve biodiversity and contribute to food security and sovereignty. It also emphasizes the need for policies that strengthen the peasant family economy, guaranteeing its economic viability and its capacity to adapt to environmental changes. The research also underlines the relevance of community participation and the integration of producers in local development projects to improve the living conditions of peasant families.
References
AFC. (2008). Políticas Seguridad Alimentaria & Medios De Vida. CAP Impresiones.
Altieri, M. (1999). Agroecología: Bases científicas para una agricultura sustentable. Montevideo, Uruguay: Nordan Comunidad; & Third World Network and SOCLA (2015). Agroecology: Key Concepts, Principles and Practices.
Aranda, Y, Molina, J. Redes y circuitos cortos de comercialización agroalimentarios. Universidad Nacional de Colombia. Facultad de Ciencias Agrarias. Grupo de Investigación en Gestión y Desarrollo Rural; Universidad Nacional de Colombia. Facultad de Medicina Bogotá, D.C., 2021
Caicedo, S. C. (2017). Tecnologías para Vías Terciarias: Perspectivas y Experiencias desde la Academia. Revista de Ingenieria No 45, 10.
Cardona, S. (2020). Unidades Productivas Familiares De La Ruralidad Colombiana Generadoras De Valor Social. Universidad de Manizales, Colombia. https://ridum.umanizales.edu.co/xmlui/bitstream/handle/20.500.12746/6082/UNIDADES%20PRODUCTIVAS%20FAMILIARES%20GENERADORAS%20DE%20VALOR%20SOCIAL%20CARDONA_P%C3%81EZ_STELLA_%202022.pdf?sequence=1&isAllowed=y
CEPAL. (2014). Agricultura familiar y circuitos cortos. Nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición: Memoria del seminario sobre circuitos cortos realizado el 2 y 3 de septiembre de 2013. Series Seminarios y Conferencias 77.
Comisión Nacional para el Conocimiento y uso de la Biodiversidad. (2017). Sistemas productivos sostenibles y biodiversidad. https://www.biodiversidad.gob.mx/region/cbmm/proyectos-internacionales/SPSB
Elvis Plata, W., & Cáceres Mateus, S. (2015). Resistir a los violentos y tejer sociedad desde la fe: El Garzal (Colombia). Theologica Xaveriana, 65(180), 497-525. DOI: https://doi.org/10.11144/javeriana.tx65-180.rvts
FAO. (2011). Una introducción a los conceptos básicos de la seguridad alimentaria. https://www.fao.org/3/al936s/al936s00.pdf
Garay, L. J., & Barbieri, F. y. (2010). Iván. Impactos del TLC con Estados Unidos sobre la economía campesina en Colombia. Bogotá D.C: ILSA (Instituto Latinoamericano para una Sociedad y Derecho Alternativo).
Girard, M. (2015). Economía social y comercialización de productos orgánicos en Cusco, Perú. ¿Pasos iniciales en el desarrollo de una estrategia alternativa? Eutopía. Revista de Desarrollo Económico Territorial, (7), 91-108. DOI: https://doi.org/10.17141/eutopia.7.2015.1648
Gutiérrez, M. E., Suárez, M. V., & Villalba, A. E. (2021). Producir y comercializar en pandemia: estrategias emergentes de los agricultores familiares en Santiago del Estero durante 2020. Trabajo y sociedad, 22(37), 13-30.
Guzmán, L., y Salcedo, S. (2014). Agricultura familiar en América Latina y el Caribe: Recomendaciones de Política. Santiago de Chile: FAO
Hortua, L; Ceron, M; Zaragoza, M; & Angulo, J; (2021). Avicultura de traspatio: aportes y oportunidades para la familia campesina. Agronomía Mesoamericana. Universidad de Costa Rica. 3, (32), 1019-1033. DOI: https://doi.org/10.15517/am.v32i3.42903
INTAGRI (julio de 2019). Sistemas de Producción Porcina. https://www.intagri.com/articulos/ganaderia/sistemas-de-produccion-porcina
Mena Abadía, C. (2012). Parcelas integrales para el autoabastecimiento de especies agropecuarias y fortalecimiento de semillas nativas de arroz.
Salazar, L. & Muñoz, G. (2019) Seguridad alimentaria en América Latina y el Caribe. C4 estudios. DOI: https://doi.org/10.18235/0001784
Sanabria, C. (2019). Cartilla plan y modelo de siembra de paja mawisa asociada con un cultivo permanente (plátano) en la Alta Guajira. Artesanías de Colombia, 2019.
Santacoloma-Varón, L. (2015). Importancia de la economía campesina en los contextos contemporáneos: Una mirada al caso colombiano. Entramado, 38- 50. DOI: https://doi.org/10.18041/entramado.2015v11n2.22210
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Andrés Sebastian Polania Rojas, Jorge Arbey Campo Marín, Andres Felipe Chávez Polania, Verenice Sánchez Castillo (Author)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.